Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Circa 300 de lucrări de…

Circa 300 de lucrări de Bacalaureat au fost anulate

În urma analizei situaţiilor din centrele de bacalaureat, unde au fost găsite mai multe telefoane mobile asupra candidaţilor, Comisia Naţională de Examene a decis să anuleze 78 de lucrări, constatându-se că autorii acestora au încălcat regulamentul de desfăşurare a examenelor. Asupra lor au fost descoperite telefoane mobile în momentul întervenţiei în centrele de bacalaureat, după terminarea examenului, a reprezentanţilor CCCEC şi ai Ministerului Educaţiei.

În prezent, este analizată situaţia a 17 absolvenţi ai Liceului „M.Viteazul” din Chişinău, telefoanele cărora au fost găsite în căptuşeala scaunelor. În zilele următoare, Comisia Naţională de examene va anunţa decizia cu referire la aceste cazuri.

Totodată, Comisia respectivă a decis anularea a 211 lucrări, la recomandarea comisiilor de evaluare, pe motiv că acestea sunt identice (de la două lucrări identice la unele discipline de examen, până la 28 de lucrări identice la altele), integral sau parţial. În unele din aceste lucrări, evaluatorii au găsit, insertate, copiuţe, în cazul altor lucrări, răspunsurile, la unii itemi, erau de la alt profil, sau din testul de la altă clasă (de la cl.IX), sau chiar din testul de anul trecut. Aceşti elevi vor putea susţine examenul în sesiunea de examene 2013.

Comisia Naţională de Examene a dispus comisiilor de verificare să nu evaluieze 61 de lucrări, pe motiv că acestea au înregistrat derogări de la metodologia de examinare – numele elevului era scris în alt compartiment decât cel prevăzut, testul era completat cu cerneală neagră, unii candidaţi şi-au scris numele sau au făcut alte însemne pe lucrări. Aceşti elevi vor putea susţine examenele în sesiunea suplimentară.

De asemenea, Ministerul Educaţei va aplica sancţiuni preşedinţilor Centrelor de Bacalaureat şi va solicita Direcţiilor raionale /municipale de Învăţământ, Tineret şi Sport să aplice sancţiuni  asistenşilor, în centrele şi sălile cărora au fost depistate lucrări completate cu derogări de la metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor.

Până în prezent, pentru încălcări grave ale metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor, au fost demişi din funcţie 9 Preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat; 2 preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat au primit mustrări aspre; 3 Preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat au primit mustrări aspre şi în calitatea lor de directori de liceu; circa 70 de asistenţi şi 2 secretari ai Centrelor de Bacalaureat au fost demşi. În total au fost anulate 289 de lucrări de examen.